Hvad er GOTS certificeret tøj? Tøjet vi bruger hos FLIRT...
Læs mereINGEN BLACK FRIDAY HER
..ELLER BLACK WEEK
..ELLER BLACK MONTH
Shop du bare 😎
Du går ikke glip af et udsalg
Mange har et billede af at tøj ‘made in Bangladesh’ er lig med dårlige vilkår, børnearbejde og fattigdom. Inklusiv mig selv..
HELT KORT:
Tøjet er ‘Proudly made in Bangladesh’.
Jeg køber det hjem fra den danske forhandler af en ledende Fair Wear Foundation tøjproducent i Belgien, som får fremstillet det hele med GOTS certificeringer i tæt samarbejde med nøje udvalgte samarbejds-fabrikker i Bangladesh.
Bomulden bliver dyrket efter oeko-tex og GOTS standarder i Indien – “the home of cotton”.
Selve trykket og designet står jeg selv for på eget værksted, hvor kun oeko-tex certificerede materialer bruges.
Lad os dykke ned i det ‘forfærdelige Bangladesh’ og finde ud af, hvorfor vi hos FLIRT valgte tøj derfra.
Der er ingen tvivl om, at rygterne og myterne omkring fattigdom og livsvilkår i Bangladesh er sande. Ingen tvivl.
Men hvor der er ondt, er der også godt, som kæmper for at gøre en forskel.
Hele processen og tøjproducentents (vores leverandør) mission for at forbedre livskvaliteten i Bangladesh – som er eksperterné indenfor tekstil – er enormt spændende! Og var lige præcis dét der fangede min interesse.
For jeg går mindst (hvis ikke mere) lige så meget op i mennesker, som i miljøet.
Børnearbejde, umenneskelige livsvilkår og ingen løn?
Organisationen Fair Wear Foundation arbejder på lige præcis dét. Med en tildelt “leder” status, betyder det at tøjproducenten lever op til de skyhøje internationale krav om løn, arbejdstider, livsvilkår, sikkerhed, retten til selv at vælge sin ansættelse, ingen diskrimination, ingen børnearbejde, lovlige og bindende ansættelseskontrakter m.m.
Kilde: https://www.fairwear.org/about-us/labour-standards/
Kilde FWF leder status: https://www.fairwear.org/brands/stanley-and-stella
Men det handler ikke kun om arbejdsvilkårene, det handler om de generelle levevilkår i Bangladesh. Tøjproducenten arbejder konstant på forskellige projekter, som at skaffe rent drikkevand og oprette købsmandsforretninger, som direkte forbedrer arbejdernes livskvalitet.
Som de selv skriver “Fair remuneration is a subject that comes up a lot in our industry, and we’re often asked why we don’t simply pay workers more. But directly influencing specific wage levels in factories across South East Asia, including Bangladesh, is very challenging. Paying more for our t-shirts, doesn’t automatically mean that additional money goes to factory workers, rather than infrastructure, new machines or to the operating profit of the factory.”
Kilde: https://www.stanleystella.com/en-gb/news/grocery-shop-project-our-way-improving-worker-livelihoods
Det ledte fx. til projektet om at åbne købsmandsforretninger inde på fabrikkerne, hvor essentielle madvarer som ris og olie kan købes af fabrikkernes medarbejdere med op til 50% rabat.
Bomuld bruger jo alt for meget vand?
Det er velkendt at det kræver en hel del vand i produktionen af bomuld.
Men når man dyrker økologisk bomuld uden brug af pesticider og kemikaler (som dermed heller ikke kan synke i jorden og ud i floder og søer), kan vandet fra produktionen bruges igen.
Og det er dét, som sker, hos “vores” tøjproducent. De renser rest vandet på fabrikkerne efter produktion, sådan at det efterfølgende kan sendes tilbage ud i naturen – og hos nogle bruges til bilvask og vanding af haver.
Affaldet fra rensningen af vandet bliver gemt til det størkner, og herefter sendt ud på pladser hvor det fx bruges til at lave mursten og tegl.
Kilde: https://www.stanleystella.com/en-gb/choosing-our-materials-consciously
Det var de 2 grundsten i mit valg. Det menneskelige og grundmaterialets proces.
Og så har jeg valgt denne tøjproducent, fordi vi hos FLIRT ingen change har for at skabe lige så gode ting – og store forskelle – som de gør, ved selv at stå for produktionen. Hellere støtte op om noget godt, end at prøve at være “helten selv”.
For de gør ENORMT mange gode ting, mange flere end der er plads til i dette blogindlæg! Så derfor, kommer jeg selvfølgelig til at skrive flere 🤓
// Maria Emilie
Bossen bag FLIRT
Helte agtige facts om Stanley/Stella “vores” tøjleverandør:
Det kan ikke understreges nok!
FLIRT er hverken GOTS, oeko-tex certificeret eller andet, men tøjet vi trykker på fra Stanley/Stella er.
Dog frafalder disse certiceringer officielt, når vi hos FLIRT trykker på dem, da vi ikke er certificerede. Det gør dog ikke tøjet og missionen bag tøjet mindre betydningsfuld – og mon ikke en dag, at vi hos FLIRT bliver store nok til også at kunne få certificeringerne 🤞
Vi har under hele processen stort fokus på, at bruge de bedste materialer! Derfor trykker vi med oeko-tex certificerede materialer, sender tøjet til dig pakket ind i silkekardus lavet af genbrugspapir og en fragtpose af økologisk FSC-certificeret genbrugspapir, som selvfølgelig kan genbruges, skulle du have brug for at sende tøjet tilbage til os.
En FSC-certificering betyder at papiret kommer fra skove, der er ansvarligt drevet og lovligt fældet.
Hvad er GOTS certificeret tøj? Tøjet vi bruger hos FLIRT...
Læs mereHvor kommer tøjet fra? Mange har et billede af at...
Læs mereJeg elsker statement tøj. Ting fyldt med personlighed som de færreste har – eller tør gå i. Men farverigt og edgy tøj – som samtidig har hele det etiske grundlag med miljø, sociale og økonomiske aspekter på plads. Dét er svært at finde.
Men her er jeg. Og af åbenlyse grunde står jeg ikke selv for produktionen af tekstilerne, men støtter derimod en Hollandsk virksomhed som hele tiden arbejder 110% for miljøet, menneskerne og lokaløkonomien.
Fang mig endelig på Instagram hvis du har spørgsmål, men vid, at jeg er (meget!) nørdet omkring al materialevalg, hvor det kommer fra og kvaliteten af det.
// Maria Emilie
PRAKTISK:
Handelsbetingelse
Fragt, levering og retur
Kontakt
Mail: theboss@flirtshirt.dk
Tlf.: +45 2530 7886
FØLG MED: